Bryggeriet

Där allting tar sin början….

Vår utrustning

Vi har valt ett fullutrustat bryggverk på 300 liter från Nordic Brewery Equipment – Pilot 300.

Det är ett kompakt designat trekärlsbryggverk med kombinerat mäsk- och lakkärl, kokkärl och varmvattentank (HLT). Bryggverket är designat för att producera 300 liter färdig vört.

Övrig utrustning

Det räcker ju så klart inte med ett bryggverk för att tillverka öl, det måste ju jäsa också. I vårt bryggeri har vi till att börja med tre stycken fullutrustade cylindrokoniska kombitankar i rostfritt stål, avsedda för jäsning, lagring och kolsyresättning.

Utöver detta har vi också ett mindre bryggverk som vi använt hemma – Grainfather G30 – som vi tänker använda även fortsättningsvis som lite experimentverkstad, ibland är det ju bra att testa ett recept i lite mindre omfattning innan man skalar upp. även om det inte riktigt går att veta hur det påverkar receptet och smaken på slutprodukten beroende på vilket bryggverk man använder.

Korn

De flesta vet att öl innehåller korn men detta är inte det enda sädesslag du kan hitta i en öl. Man använder såväl vete som havre och majs och egentligen går det använda det mesta som innehåller rikligt med socker. Rostningen av malten har betydelse för både smak och färg hos ölen.

Vatten

Vatten är den största beståndsdelen i det öl vi framställer och vattnets kvalitet har så klart stor betydelse för slutresultatet. I Sverige har vi generellt sett bra vattenkvalitet men vattenbehandling (tillsatser av t ex olika salter) görs ändå eftersom det kan påverka kvaliteten hos slutprodukten.

Humle

Humle är en komplex växt som ger olika smaker och dofter. Det finns ca 250 olika sorters humle som och de ger olika smak och doft beroende på var de har sitt ursprung. Det är oljan i humlekottarna samt även dess innehåll av alfa- och betasyror som ger ölet dess smak men smaken på slutprodukten är också beroende av när humlen tillsätts i koket.

Jäst

Jäst är levande organismer som omvandlar sockret i vörten till alkohol. Beroende på vilken jäst man använder får ölet också olika smaker. Jästen kan delas in i två huvudgrupper – Alejäst som generellt jäser vid högre temperaturer, runt rums-temperatur och Lagerjäst som generellt jäser vid en lägre temperatur men även här finns det lite olika skolor och experiment-utrymmet är stort.

Fredrik under sin praktik på Vreta Kloster Bryggeri

Av detta, tillsammans med experimentlusta, kunskap och tid blir det sedan….