Vilka är vi?

och historien bakom företaget!

Fredrik – Bryggeritekniker

Tidigare lärare i idrott och hälsa som lagt skolan på hyllan och utbildat sig till bryggeritekniker.
Är den som gör våra recept och sköter allt som hör till bryggningarna. Har hand om kontakter med kunder och Systembolaget. Leder ölprovningar och bryggkurser.
Står i baren och serverar i restaurangen.

Resten av teamet

Vi är de som kommer finnas på plats och driva företaget i Värnamo men det betyder inte att vi gör det helt på egen hand. Med oss har vi också Svante Stenervik och Martin Baum som driver Meeting Småland Hotel Group där Best Western Hotel Värnamo, Best Western Hotel Vrigstad och Hotel Ullinge ingår.

Vi står för ölkunskaperna och de och deras team har stor erfarenhet av och kan väldigt mycket om hotell- och restaurangbranschen – En lyckad kombo hoppas vi och en otrolig möjlighet för oss att kunna följa och genomföra vår dröm!

Historien bakom

Wernamo Craft Brewery AB

Wernamo Craft Brewery AB är ett nystartat mikrobryggeri i Värnamo. Vi som står bakom företaget är Jennie och Fredrik Carlsén samt Svante Stenervik och Martin Baum.

Allt började egentligen med vårt stora intresse för mat och dryck samt vår dröm om att kunna starta och driva ett företag tillsammans, att tillsammans få arbeta med och utveckla något som vi verkligen har ett stort intresse för. Med två vuxna, utflugna barn och ett nästan vuxet så känner vi att det är nu det är dags, vi vill satsa på vår dröm! 

Vi är båda lärare i grunden och har tillsammans närmare 50 års arbetslivserfarenhet inom det yrket. På senare år har vi båda lockats av att göra något helt annat vilket ledde till att Fredrik förra läsåret, 2022-2023, tog tjänstledigt för att läsa till bryggeritekniker vid yrkeshögskolan i Kristianstad. 

Vi har alltid tyckt om att dricka en god öl eller två, men under det år Fredrik läst till bryggeritekniker har vårt intresse för öl och våra kunskaper kring detta verkligen fördjupats. Vi har båda lärt oss väldigt mycket mer om denna fantastiska dryck, vad som ger de olika stilarna deras smak, doft, färg med mera. Från att tidigare mest druckit lager och belgiska öl (vi hakade inte på IPA-trenden när den kom) dricker vi idag det mesta. Vi provar många olika öl och vi tycker kanske inte att allt är bra, men vi har en helt klart bredare repertoar idag även om vi inte är överdrivet förtjusta i jättesöta stouts eller riktigt sura suröl. Man kan dock lära sig att gilla det mesta – idag är faktiskt en riktigt hazy IPA eller en god “Belgare” det vi föredrar framför en “vanlig” lager. Dock är det så mycket mer än stilen eller smaken hos en öl som avgör om den är bra eller inte – humöret, sällskapet, omgivningen, sammanhanget, maten, vädret med mera. Dessutom är vi alla olika och har därmed olika smak så det som en tycker är en helt fantastisk öl kanske någon annan tycker knappt är drickbar, men något som är helt säkert är att det finns en, eller flera, öl för alla, även för dem som säger sig inte dricka öl alls! Vårt mål är att få alla att hitta minst en öl de gillar!

I och med Fredriks studier började drömmen om att kunna starta upp ett företag kring just detta med öl, och eventuellt andra drycker, att utvecklas till något som faktiskt skulle kunna gå att genomföra. Bryggeribranschen är tuff, just nu är råvarupriser höga och det gäller allt från bryggverk till flaskor och såklart ingredienserna till ölet men samtidigt är ju detta vårt startläge, vi har ju inget annat att jämföra med. Däremot insåg vi tidigt att för att kunna driva ett bryggeri där vi båda kan sysselsätta oss på heltid och kanske till och med tjäna något på det, så behöver vi själva kunna sälja vårt öl i egen restaurang. Vi är småproducenter och kommer, i vårt eget bryggeri, producera runt 10 000 liter/år och har inte möjlighet att konkurrera med de stora producenterna. Med detta i bakhuvudet började vi att leta efter samarbetspartners och kom då i kontakt med Svante Stenervik och Martin Baum som driver Meeting Småland Hotel Group, med bland annat ett hotell i Värnamo men också ytterligare två hotell med restauranger inom sitt bolag.

De var sugna på att utveckla sin verksamhet och när vi lagt fram vår idé om ett bryggeri och en restaurang i form av ett “brygghus” var samarbetet ett faktum och vi startade gemensamt upp Wernamo Craft Brewery AB. Vi som inte har någon erfarenhet alls av egenföretagande är otroligt tacksamma för den möjlighet detta samarbete ger oss, vi kan öl men de kan så mycket mera om hela branschen och det känns tryggt och roligt att de är en del av vårt bolag och vi hoppas och tror att detta kommer att bli ett gynnsamt samarbete för oss alla.

Från att till en början tänkt bygga om vårt garage till ett litet bryggeri blev det istället så att bryggeriet ligger i samma lokal som restaurangen och verkligen är en del av den, vilket också öppnar också upp för andra aktiviteter i vår verksamhet. Läget är också optimalt, mitt i centrala Värnamo granne med Lagan i Best Western Hotel Värnamos lokaler.

För att redan i ett tidigt skede kunna möta de andra hotellens och restaurangernas behov valde vi att, liksom många andra småbryggerier, kontraktsbrygga en öl hos ett annat bryggeri innan vårt eget bryggeri är färdigställt men också för att kunna få fram en större batch. Fredrik gjorde receptet och den 4 maj åkte vi båda iväg och var med då vår första öl – Åkantens lager – bryggdes. Sedan väntade ett antal spända veckor innan vi faktiskt kunde få smaka på den. Fredriks målbild var en lager med en tydlig maltkaraktär och en fruktig smak och vi var mer än nöjda när vi äntligen fick smaka den, den blev precis lika bra, kanske till och med lite bättre, än vad vi hade hoppats på. Vår första öl blev just en lager eftersom det fortfarande är den typ av öl som flest köper och vi ville göra en öl som smakar bra och kan njutas helt på egen hand, men som också passar bra till flera olika typer av maträtter och det fick vi! Hela vår första batch köptes direkt från bryggeriet som bryggde den till Meeting Småland Hotel Group på grund av att vi då ännu inte var godkända för skatteupplag. Det innebar att man då endast kunde dricka ölen på de tre hotell och restauranger som hör till Meeting Småland Hotel Group, det vill säga Best Western Hotel Värnamo, Best Western Hotel Vrigstad och Hotel Ullinge.

Wernamo Craft Brewery AB har nu lämnat fas 1 där vi arbetade med att färdigställa bryggeriet och få klart alla tillstånd som behövdes för att kunna sälja vårt öl till andra restauranger men också så småningom till Systembolaget.

I början av oktober 2023 kunde vi äntligen börja brygga öl i vårt eget bryggverk i våra egna lokaler. I samband med detta jobbade vi för fullt med färdigställandet av restaurangen – Wernamo Brygghus- som vi öppnade upp den 17 november och har haft igång sedan dess.

Nästa steg är att fixa till en riktigt bra uteservering som vi hoppas kunna välkomna er till efter påsk!